Download pdf FI

Jaa artikkeli

Palvelukeskus Sampola

Palvelukeskus Sampola

Viittomakieltä, työtä ja juhlaa

Sampolassa ollaan vahvasti mukana myös some-maailmassa. Sosiaalisen median kautta tavoitetaan entistä enemmän toiminnastamme kiinnostuneita ihmisiä ja saadaan pääsääntöisesti positiivista palautetta.

Palvelukeskus Sampolan toiminnan kehittämistä jatkettiin edelleen aiempaa asiakaslähtöisempään suuntaan. Toimintoja yhdisteltiin ja vuoropuhelu paikallisten yritysten kanssa tuotti uusia yhteistoimintamuotoja. Palvelukeskuksessa aloitti uusi johtoryhmä, joka selkeyttää palvelukeskuksen ja työkeskuksen roolia sekä taloushallinnon ja kehittämisen prosesseja.

Palvelukeskus Sampolan toiminnan kehittämistä jatkettiin edelleen aiempaa asiakaslähtöisempään suuntaan. Jaa Twitterissä

Työkeskus Sampola on Suomen ainoa kuuroille, kuurosokeille sekä kuulomonivammaisille ihmisille tarkoitettu työkeskus, jossa työkielenä on viittomakieli. Sampolassa tehdyn kielellisen osaamisen kartoituksen pohjalta koko henkilökunnan viittomakielen tasoa pyritään edelleen nostamaan. Viittomakielen opetusta on ollut aikaisemminkin, mutta nyt opetusta suunnitellaan ja tehostetaan kartoituksen pohjalta. Opetus tapahtuu pienryhmissä.

Palvelukeskus Sampola

Palvelukeskus Sampolassa vietettiin itsenäisyyspäivän juhlaa omaisten, yhteistyökumppaneiden ja paikallisen kuurojen yhdistyksen kanssa. Ilta huipentui puheiden jälkeen juhlaillalliseen. Vuosi oli myös Kuurojen Palvelusäätiön 120-vuotisjuhlavuosi, jota juhlittiin sekä palvelukeskuksissa että yhteisessä juhlassa Tampereella marraskuussa. Sampola osallistui juhlaan muun muassa vauhdikkaalla esityksellä, joka kertoi Sampolan historiasta.

Sampolan pihan kunnostukseen haettiin ratkaisuja yhdessä kiinteistöpäällikön kanssa. Suunnitelmat ovat vielä auki rahoituksen osalta, koska kyse on mittavasta investoinnista. Vuoden 2018 aikana pyritään saamaan suunnitelmat valmiiksi.

Juhani Syvänen

Palvelukeskus SampolaJuhani Syvänen on pitkän linjan sampolalainen, joka on tehnyt pitkän päivätyön graafisella alalla. Ennen eläkkeelle jäämistään keväällä 2016 hän työskenteli Sampolan kirjansitomossa taittajana ja nitomakoneenhoitajana.

– Kaikki sitomon koneet tulivat kyllä vuosien aikana tutuksi, Juhani kertoo.

Tarina alkaa jo 80-luvulta Ylen omasta pienestä painoyksiköstä, jossa Juhani työskenteli useita vuosia.

– Kuurous ei ole haitannut, koska pystyn puhumaan. Olen kuuroutunut vasta puheenoppimisen jälkeen, hän selventää.

Työn saaminen ei käsistään kätevälle miehelle ole ollut yleensä ongelma. Tie vei lopulta Sampolan SER-projektiin elektroniikkaromun purkajaksi, jonka jälkeen vuonna 2004 Juhani aloitti Sampolan kirjansitomolla.

Kirjansitomon töissä Juhani sai uusia kontakteja sitomon yritysasiakkaista, ennakkoluulottomista yrittäjistä, jotka kyllä huomasivat Juhanin taidot. Nämä kontaktit ovat säilyneet edelleen.

– Heitän kiireapulaisen keikkaa taittokoneenhoitajana hämeenlinnalaiselle painotalolle. Se tuo mukavaa vaihtelua eläkeläisen arkeen, Juhani toteaa hymy silmissään.

Juhanin eläköitymisen aikoihin myytiin iso nitomalinjasto Sampolasta pitkäaikaisen yhteistyökumppanin tytäryritykselle Viroon. Purku- ja kasaustöissä tarvittiin Juhanin tietotaitoa.

– Oli mukava olla ulkomaan keikallakin viemässä vanhaa työkonettani uuteen kotiin Tallinnaan. Kone kasattiin siellä ennätysvauhtia hyvällä työporukalla. Päivät tosin venyivät pitkiksi ja ruuan jälkeen väsähtäneenä mentiin suoraan nukkumaan, Juhani nauraa.

Tämä kone on edelleen toiminnassa Tallinnassa, ja kun koneen huolto tulee taas ajankohtaiseksi, on melko varmaa että Juhanin kännykkä värisee.

Tällä hetkellä Juhani käy Sampolassa torstaisin eläkeläisten päivätoiminnassa ja on ilmeisen tyytyväinen menneisiin työvuosiin Sampolassa.

– On ollut mukavaa olla täällä töissä, ja nyt kun pääsee joka viikko juttelemaan viittomakielellä vanhojen työkavereiden kanssa niin ei tule aika pitkäksi, toteaa ahkera ja työteliäs ammattimies.

Sampola lukuina

  • Asukkaita 32
  • Päivätoiminnan asiakkaita 9
  • Työtoiminnan työntekijöitä 45
  • Kotiin annettavat palvelut 5
    Käyttöpäivät 11 553
  • Henkilöstö 21
  • Vuosimenot 2 078 288 euroa